Actueel

Scroll down

Veiligheid voor alles

Vrijdag 29-01-2021

"Er gebeuren nog altijd te veel ongevallen in de bouw die voorkomen hadden kunnen worden" aldus een arbeidsinspecteur van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij geeft aan dat niet de werknemer, maar het hele systeem faalt en dat aannemers goed naar zichzelf zouden moeten kijken bij een ongeval.

Hierbij 10 veel voorkomende ongevallen in de bouw die voorkomen kunnen worden, aldus het artikel in de Cobouw:

  1. Vallen van hoogte; op de bouwplaats val je zelden op een zachte en vlakke ondergrond.
  2. Onjuist gebruik van valbescherming
  3. Vallen van hoogte, lager dan 2,5 meter; hierbij is het probleem dat werknemers geen tijd hebben om te draaen tijdens de val en daardoor het zwaarste deel van het lichaam het eerst de klap opvangen. Meestal is dit het hoofd en/ of de romp met als gevolg zware letsel of zelfs de dood.
  4. Gevaarlijke stoffen; ken de gevaren van gevaarlijke stoffen en de gevolgen van combinaties van gevaarlijke stoffen en zorg ervoor dat werknemers nooit zonder passende beschermingsmiddelen hun werkzaamheden uitvoeren.
  5. Fysieke belasting; Cyclisch zwaar werk kunnen voor klachten aan lijf en ledematen zorgen en zijn vaak te voorkomen door slimmer te werken, zodat het lichaam minder wordt belast.
  6. Ladders en gevaarlijke gereedschappen; ben bewust van de risico's op werken op een ladder, want je hebt nog maar één hand vrij terwijl veel gereedschap met twee handen worden bediend. Ook wordt gereedschap vaak onjuist gebruikt met de meest vreselijke gevolgen.
  7. Electrocutie door complexe machines.  
  8. Onvoldoende bekistingsondersteuning.
  9. Hijskranen en graafmachines; in het draaibereik komen de grote machines nogal eens werknemers tegen, iets wat zelden goed af loopt.
  10. Beklemming; bijvoorbeeld door het omvallen van een grote kalkzandsteenblok en zo zijn er nog veel situaties te noemen.

Duidelijk is dat hierin nog veel te winnen is en dat we ons hier allemaal meer bewust van worden!