Actueel

Scroll down

Uitzendorganisaties onterecht onder vuur

Donderdag 06-02-2020

Al enige tijd worden er in de media nogal wat negatieve uitlatingen gedaan door politici en met de komst van de Wet Arbeid in Balans lijkt het of de totale uitzendbranche dusdanig wordt tegengewerkt, dat het lastig wordt hun bestaansrecht te behouden.

Natuurlijk zijn er enkele uitzendorganisaties die niet het beste voor hebben met hun werknemers en zijn er helaas malafide uitzendbureaus operationeel in onze branche, malafide bedrijven zijn er in elke branche.

Maar er zijn juist veel fijne uitzendorganisaties, die op transparante wijze werken richting opdrachtgever, hun medewerkers netjes volgens de inlenersbeloning betalen en aan alle regels en wetten voldoen. Zij hebben het NEN 4400-1 certificaat; worden jaarlijks gecontroleerd door afgevaardigden van de SNA om het certificaat te behouden, en zij willen juist heel graag mensen een kans geven in de arbeidsmarkt.

Het werken voor een uitzendorganisatie wordt door velen als prettig ervaren. Er zitten ook best wat voordelen aan werken als flexwerker, waar menig werknemer behoefte aan heeft. De afwisseling in het werk, de ervaring die opgedaan wordt bij verschillende opdrachtgevers geeft uitdaging en helpt de flexwerker zich te ontwikkelen. En juist de flexibiliteit maakt dat ze goed kunnen functioneren, wat wellicht anders niet gelukt was.

Ook flexwerkers kunnen na een bepaalde tijd een vastere vorm of zelfs een vaste aanstelling krijgen bij de uitzendorganisatie; voor deze fases zijn wetten vastgesteld en ook daarop wordt een uitzendorganisatie gecontroleerd.

Bovendien is flexibiliteit een noodzaak in de huidige markt. Hier is behoefte aan en dat zal voorlopig niet veranderen. Juist de overheid zorgt voor onrust op de arbeidsmarkt; neem als voorbeeld de situatie omtrent co2 uitstoot; dit geeft onzekerheid voor bedrijven en zij hebben daardoor nog meer behoefte aan flexibele arbeid, ondanks dat door de WAB alles duurder wordt. En juist die nieuwe regels om flexwerkers zogenaamd te beschermen, zullen sommige mensen de das om doen en de kans op werk verkleinen.

Een gouden tip voor de dames en heren politici; pak zowel de opdrachtgevers en de uitzendbureaus aan die zonder het NEN 4400-1 certificaat werken  en houdt op met regels als WW premies verhogen voor de uitzendbranche, waar niemand iets mee op schiet. En duw werkgevers niet in een rol die ze niet willen bekleden door hen zogenaamd meer ‘flexibiliteit’ te bieden omtrent hun werknemers. Daarmee worden de problemen niet opgelost, alleen nieuwe problemen gecreëerd.

De uitzendbranche op zich is niet het probleem, maar biedt juist oplossingen voor veel problemen!