Actueel

Scroll down

Ooit gehoord van Flexverslaving?

Donderdag 07-10-2021

Decent Work Day, 7 oktober 2021

Ieder jaar besteed Hercurius More than People aandacht aan Decent Work Day, omdat het voor ons vanzelfsprekend is dat mensen onder fatsoenlijke omstandigheden moeten werken. Toevallig stuiten we op de site van FNV onder nieuwsberichten op een artikel waarin staat dat er vandaag onder de noemer van Decent Work Day platformmedewerkers en uitzendmedewerkers in gesprek willen gaan met Tweede Kamerleden. Ze willen maatregelen tegen de flexverslaving van werkgevers en uitzendbureaus.

Flexverslaving?! Dat woord staat niet in de Dikke van Dale, het is zelfverzonnen en het is beschamend dat de Flexbranche weer zo negatief in de media en zelfs in de Tweede Kamer terecht komt.

 

Maatregelen

 ‘Het is een mythe dat flexibilisering goed is voor de arbeidsmarkt en werkenden.Het is vooral een verdienmodel geworden voor iedereen, behalve voor de miljoenen flexwerkers zelf.’ aldus een bestuurslid van FNV Flex

Waarschijnlijk gaat het hier om mensen die als flexmedewerker slecht zijn behandeld en ja, ook wij kunnen helaas niet ontkennen dat dat gebeurd in onze branche. Maar om nu alle uitzendorganisaties en werkgevers weg te zetten als uitbuiters en zakkenvullers? Nee, daar is onze branche toch net iets te mooi voor. 

De flexbranche zorgt er namelijk voor dat flexmedewerkers kunnen werken in afwisselende omgevingen, van verschillende functies kunnen proeven, veel ervaringen op kunnen doen en hun netwerk kunnen uitbouwen. Flexwerkers krijgen kansen om zichzelf  te ontwikkelen. En veel flexwerkers stellen de flexibiliteit juist erg op prijs en gedijen helemaal niet goed in een vast stramien wat een vaste baan met zich mee brengt. En ook bij een uitzendorganisatie heeft een medewerker zicht op een vast contract.

Er zijn enorm veel uitzendorganisaties die goed, fatsoenlijk en eerlijk werk verrichten, uitzendbureaus die gecertificeerd zijn en die werken volgens de regelgeving. Want er zijn al heel veel maatregelen getroffen ten behoeve van de flexwerker.

Heel graag zouden we de mevrouw van FNV Flex willen uitnodigen om te laten zien hoe het Hercurius More than People team te werk gaat, om zo deze polarisatie tegen te gaan.

De enige maatregel die ons inziens zou werken ter bescherming van de flexmedewerker is om enkel NEN gecertificeerde uitzendorganisaties toe te staan in deze branche. Zo zouden de betrouwbare uitzendorganisaties overblijven en weet iedereen dat de flexwerker op eerlijke wijze behandeld word, wat voor ons niet meer dan normaal is. Zo profiteert de flexwerker van flexwerken zoals het bedoeld is!