Actueel

Scroll down

Nijpende arbeidsmarktsituatie in metaalsector

Maandag 16-10-2017

Een tekort aan geschoold personeel in de metaalsector zet rem op de groei. Opleiden is noodzakelijk.

De arbeidsmarktsituatie in de metaalsector is nijpend. De vereniging van metaalwerkgevers FME zegt dat een gebrek aan voldoende gekwalificeerd personeel problemen zal veroorzaken. Het gaat eigenlijk juist goed met het aantal opdrachten dat metaalbedrijven binnenhalen. Zo goed dat de sector nu niet genoeg werknemers kan vinden. Vraag en aanbod sluiten op de huidige arbeidsmarkt niet goed op elkaar aan. 

Technische scholing medewerkers metaalsector

De metaalindustrie kan volgens de vereniging van metaalwerkgevers in de toekomst nog verder groeien maar dan moet er wel wat veranderen: meer prioriteit voor techniek in het onderwijs. Klaudia Goerlich, accountmanager voor de metaalsector bij Hercurius: "Wij zijn gespecialiseerd in technisch personeel en merken ook dat de vraag naar technisch geschoolde medewerkers toeneemt. Werknemers kunnen bij Hercurius daarom op maat gesneden opleidingen en cursussen volgen zodat ze daarna perfect passen binnen de organisatie waar ze gaan werken."

Personeelstekort en economische groei

Steeds meer sectoren ervaren problemen om aan voldoende personeel te komen. Door de stijgende economie neemt de werkloosheid af en staat nu op het laagste percentage sinds juni 2011. Volgens cijfers van het CBS bedroeg de werkloosheid deze zomer tot 4,8 procent van de beroepsbevolking. Ook bleek uit onderzoek van het CBS dat steeds meer bedrijven moeite hebben met het vinden van geschikt personeel. Als dit zo blijft kan het personeelstekort de economische groei op den duur afremmen.

Extra personeel metaalsector

Eén op de zes ondernemers ziet het personeelstekort inmiddels als een belemmering. Vorig jaar was dat nog een op de veertien ondernemers, zo blijkt uit enquêtes van werkgevers en het CBS. Verondersteld wordt dan een arbeidsmarkt in evenwicht is bij een werkloosheid van ongeveer 4,5 procent. Dan zijn er evenveel sectoren met een tekort, als sectoren met een overschot aan personeel. Ruim 22 procent van de ondernemers verwacht dat ze de komende periode extra werknemers nodig hebben. Daartegenover staat 7 procent die juist uitgaat van een mindering van personeel. Meest positief zijn ondernemers in de bouw: 32 procent voorziet in het derde kwartaal van 2017 een toename van de werkgelegenheid.


Meer informatie?

Neem contact met ons op +31 (0) 85 273 6770 of via info@hercuriusbv.nl.