Actueel

Scroll down

Bouwsector blijft groeien

Woensdag 04-10-2017

Bouwbedrijven zijn bezig met een opmars. De omzet stijgt en er is meer vraag naar vast en tijdelijk personeel.

De omzet van bouwbedrijven steeg in het tweede kwartaal van 2017 met 8,7 procent. De kleine bouwbedrijven hadden zelfs een omzetstijging van 9,3 procent. Dit is een forse stijging, vooral vergeleken met de grote bouwbedrijven die hun omzet in het tweede kwartaal slechts 2,2 procent zagen stijgen. 

Bouw vraagt om personeel

Toch heeft de bouwsector in zijn geheel weer een goed kwartaal achter de rug. Het is nu het elfde kwartaal dat de omzet groeit, deze keer met 6,3 procent. Dat de bouw in de lift zit merkt ook Hercurius. "Werkgevers in de bouw zochten bij ons tot nu toe vaak tijdelijke medewerkers of zzp'ers. Nu de bouwsector zo in de lift zit, zien we dat er steeds meer om vast personeel wordt gevraagd", zegt Leander van Teeffelen, accountmanager bouw bij Hercurius.   

Zzp’ers in de bouw

In totaal werken er momenteel 527.000 mensen in de bouw. Dat zijn er achtduizend meer dan in het eerste kwartaal. Vooral het aantal zelfstandigen nam toe, dat steeg in tien jaar van 34 naar 42 procent. Leander van Teeffelen: "Zzp'ers in de bouw schrijven zich ook bij ons in. Vaak vakmensen die al geruime tijd in het vak zitten en nu voor zichzelf zijn begonnen. Wij koppelen hen aan projecten die precies bij hun expertises passen."

Volgens het CBS is de groei van de afgelopen maanden de grootste in jaren. Door de sterke groei is de arbeidsmarkt zelfs krap geworden. Bijna 20 procent van de bouwbedrijven heeft een tekort aan personeel. Het aantal openstaande vacatures steeg tot 11.400, het hoogste aantal sinds 2009.


Op zoek naar een vacature in de bouw?

Neem contact op met Leander van Teeffelen +31 (0) 85 273 6534 of via leander@hercurius.nl.